onsdag 2 januari 2013

Seaturtle Hatchery, Hiddaruwa, Kosgoda

I mandags eftermiddag kom jag fran Unawatuna till havskoldspaddsklackeriet (ett ord jag just uppfann) i Hiddaruwa, Kosgoda.
Amarasena Fernando startade klackeriet, som ar ett projekt for att bevara det fortsatta leverenet och fortplantandet av havskoldpaddorna, klackeri later bara sa mycket dummare an engelskans "hatchery", for 36 ar sedan, som forsta klackeri i Sri Lanka.
Inga av de havsskoldpaddsklackerier som finns i Sri Lanka for stod av statden sa de ar beroende av de pengar de tjanar pa tursiter som besoker dem samt av hjalp av volontarer.

Pa ett klackeri gar det praktiskt taget till sahar - havsskoldpaddorna kommer upp och lagger sina agg i sanden pa stranden. Till Sri Lanka kommer 5 sorters havsskoldpaddor, gron havsskoldpadda, Hawksbeek, Olive Riddle, Logger Head och Leather Back. Darmed ar Sri Lanka det land som far besok av storst antal olika arters havsskoldpaddor i varlden.
Klackerierna betalar for skoldspaddsaggen som gravs upp, de betalar lite mer an restaurangerna som vill servera skoldpaddsomelett for att hindra att aggen gar dit.
De laggs sedan i en sandgrop, precis som de skulle legat i pa stranden, och klackningen invantas.
Efter klackning stannar bebisarna i en tank tills deras navel har lakt, det tar ca 3 dagar, hanarna slapps sedan ut. Det fods bara 1 hona per 100 hanar sa darfor stannar de i klackeriet i storre tankar tills de ar 5 ar. De ha da en mycket storra chans for overlevnad och darmer ocksa fortplantning.

Just pa vag att slappa ut den har lilla killen pa sitt livslanga aventyr i havet. 

 Tva av skoldpaddorna ar pa vag ut. De slapps i skymningen, vilket ar samma tid som de skulle kravlat ut om de foddes i det vilda.

Nar de klacks har ungarna en distinkt svart tackning med vita kanter pa fenor och langs skalet. Men pa bara tre dagar forandras det och de far sin tackning. De ser forvanansvart olika ut, vilket kan ses i bilderna pa de aldre skoldpaddshonorna.

 Tva av killarna pa sin promenad till vagorna.

 Tva av de aldre honorna, har kan man se hur valdigt olika tackning de har trots att de ar av samma art.

 Santa, Fernandos aldsta son, med ena av damerna.

 Jag haller en av Brendorna - alla tankar som fanns har forstordes under tsunamin och alla tankar som finns har nu har byggts med donationer av volontarer. Sa den har damen kommer fran en tank donerad av en tjej som heter Brenda, sa alla damerna i denna tanken heter Brenda.

 Gick till stranden och fiskade med Denarasiri, Jane, Shriani och Nipponi. Rakt ur havet, fran stranden i branningarna i solnedgangen.

 Agnat och klart med en liten raka, pa en pytteliten krok och ett hemmagjort fiskespo.


 Resultatet en stund senare i form av en liten vit, glansande fisk!



3 kommentarer:

  1. Jädrar vad det ser gött ut! Och vad sööööta de är, sköldpaddorna (och du såklart :) )

    SvaraRadera
  2. wow vilka söta små bebisar! (och de stora med)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populära inlägg